петак, 11. јул 2014.

Параглајдери изнад Сокограда

Протеклог викенда (05.-06. јула) одржано је такмичење у параглајдингу „Сокобања куп 2014“. Са планине Озрен изнад Сокобање, полетало је више од 40 такмичара у две дисциплине.


Параглајдери изнад Сокограда
У веома неизвесној и напетој трци на сокобањском небу у дисциплини прелет, победио је Предраг Дудић из ПК „Голија“ – Рашка. Као другопласирани, трку је завршио Милош Гагић ПК „Арес“ – Београд, који се после дужег времена коначно вратио на победнички подијум. Бронзану медаљу освојио је Драган Мартиновић из ПК „Соколица“ – К. Митровица, који је после прошлонедељне победе, наставио да остварује добре резултате.
- „Осећај је заиста феноменалан. Ово је моја прва медаља у појединачној конкуренцији после дужег времена. Велики број година тренинга и проведених сати у ваздуху сам уложио у параглајдинг и резултати су се морали показати. Изузетно сам инспирисан да се на наредном Државном првенству што боље пласирам и да мој град Чачак можда добије и државног првака. Честитам пилотима на гладијаторској борби.“ – изјавио је пилот Милош Гагић из Чачка. Милан Бујић из ПК "Јастребац" из Алексинца је поделио четврто место.
Прелетачи су имали задатак да за што краће време обиђу тачке изнад Сокограда,  Бованског језера и неколико села у околини. Циљ је био у самој Сокобањи. Дужина трке је износила 60км и победник ју је прелетео за три сата и четири минута. 

Прецизни слетачи имали су задатак да слете на ливаду у подножју Сокограда. У томе, најуспешнији је био Иван Павлов из ПК „Делта“ – Кањижа. Слободан Малетић из ПК „Кошава“ – Сурчин и Јован Новак из ПК „Арес“ – Београд, освојили су друго и треће место. У екипном пласману ПК „Кошава“ из Сурчина је по трећи пут за редом освојила прво место. Екипа ПК „Делта“ – Кањижа освојила је друго, док је ПК „Арес“ – Београд освојио треће место.
Куп Сокобање је било последње такмичење пред Државно првенство и два Европска првенства која се одржавају у Србији. Ваздухопловни савез Србије у сарадњи са Министарством омладине и спорта и Спортским савезом Србије, ове године организује Европска првенства у параглајдингу у ове две дисциплине. На Копаонику од 03. До 16. августа у прелету и у Вршцу од 31. августа до 07. септембра у прецизном слетању.
Победник такмичења Предраг Дудић


Победник такмичења Предраг Дудић



Нема коментара:

Параглајдинг клуб Јастребац Алексинац - Крушевац