четвртак, 19. октобар 2006.

Старт Орловац, Сокобања








Старт Орловац, Сокобања
Кликни изнад за још фотографија





Сокобања, Орловац, Деда Миланчетов старт

Кликни изнад за још фотографија

Старт је у правцу Север - Северо Исток, треба још да се посече у правцу Сокобање пошто је сасвим очигледно да и по јачем ветру неће моћи да се прелети шума испред старта и да је требало можда да се уради крчење у правцу Север - Северо Запад.

Летачки дан у Соко Бањи

            Ширећи туристичку понуду у свом месту, општина Соко Бања је урадила фантастичну ствар за параглајдеристе. Направили су нови старт који има потенцијала да постане један од бољих код нас. Цела акција је спроведена ове године уз помоћ оперативе тамошње Дирекције за изградњу и урбанизам. Извели су машине и људе на одабрано повољно место и искрчили више од једног хектара шуме а затим рашчистили пањеве и поравнали. Због неискуства су направили грешку, наиме старт је јако широк, али кратак за полетање. Тај недостатак је делимично отклоњен пре десетак дана, направили су додатну сечу суме и отворили капију кроз коју је могуће безбедно полетети по повољном ветру. Старт има северну експозицију, надморска висина је око 600м а висинска разлика до Бање око 300. Наравно има ту још посла да се све доведе у ред, али по мом мишљењу старт је сада сасвим употребљив. Након што смо добили информацију о доради стартног места, ПК "Јастребац" из Алексинца је организовао у недељу пробно летење за испитивање новог терена. У госте смо позвали пилоте из пријатељског нам Албатроса, а дошли су Аца, Иван, Миланче и Ивица. За превоз је био задужен стари добри Ланд Ровер под командом искусног мајстора Жике Кифле.

            Прилазни пут је одличан (по параглајдеристицким мерилима). Из Соко Бање се креће солидним асфалтним путем на југ према селу Језеру, око 10 км, а затим се скрене на исток и задњи километар се савладава добро одржаваним шумским путем који је проходан и за путнички ауто, кад је суво. После конзумирања ланч пакета и испитивања метео ситуације прешло се на летење. Пилотима на старту највише проблема стварају заостали коренчићи који се каче за канапе (кад израсте трава качиће се трава :) . После савладавања овог проблемчица, полетања су прошла глатко. Ветра за једрење на падини није било ( слаб северозапад ), али је било термике на све стране. Терен је одличан (преносим запажања оних који су летели), веома термичан с много повољних места за безбедно слетање, овог пута то је био фудбалски терен поред хотела "Сунце". Након организованог ретранспорта (Жика Кифла) покушали смо да поновимо полетања, али је ветар у међувремену окренуо на југозапад, па смо остатак дана провели у сјајном дружењу чекајући да се ситуација поправи. После пар неуспесних покушаја полетања и једног качења на дрво у дну старта смо коначно одустали и око 19 h се вратили у Соко Бању да испробамо и кафане. Мислим да Соко Бања због свега урађеног заслужује нашу пуну подршку, а њу им најбоље можемо дати летењем на њиховм терену. Ако има расположених за такву акцију, а треба им било каква помоћ, могу опуштено да се јаве 060/3961263 (Срђан) или Дејану 063/472 115. Ускоро ћемо поновити организацију, бићете уредно на време обавештени преко листе, ако буде довољно заинтересованих можемо да направимо и задатак за прелет (то би било сјајно ).


Параглајдинг клуб Јастребац Алексинац - Крушевац